tirsdag 19. mai 2009

mikroorganismer og andre smittestoffer

En mikroorganisme er en levende organisme som er så liten at man normalt ikke ser den.

Koloni=samling av mikroorganismer

Grupper av mikroorganismer:
-bakterier
-sopp
-virus
-protozoer
-alger

For å leve og formere seg trenger bakterier:
- Næring, fuktighet, passe temp(rundt rom.temp), passe surhetsgrad(ph) og oksygen(ikke alle)

høyeste temp bakterier tåler: maksimumtemp-60*C
der de liker seg best:optimumstemp-10-50*C
Den laveste temp de tåler:minimumstemp-0*C

Opp til 72*C kalles lavpasteurisering

ultrapasteurisering- 140*C - både bakterier og sporer blir drept.
autoklavering- 120*C- alle bakterier dør men sporer kan leve
koking - 100*C
høypasteurisering-80*C noen bakterier drepes
lavpasteurisering-70-72*C
Langtidspasteurisering-60*C
50*C- formerer seg ikke eller langsomt
10-45*C formerer seg hurtig
KJøletemp- 4*C- formerer seg langsomt
lagringstemp -18*C- Ingen mikroorgansimer formerer seg, de dør ikke men ligger i dvale

Ingen kommentarer: