onsdag 7. januar 2009

Drikkevarer

Vann:
- Basis for alle drikkevarer
- Vi drikker ikke bare fordi kroppen trenger vann
-Har som oppgave i kroppen å oppløse og transportere alle stoffer.
- skal ikke inneholde helseskadelige bakterier
- ikke inneholde kjemikalier(kan inneholde litt klour)
- skal være klart, ikke noe sterk lukt og smak, ikke tære på rør/installasjoner, bør være 2-12*C


Drikkevarer:
Mineralvann
Juice
Øl
Vin
Te
Brennevin
Kakao
Kaffe
Vann

Kaffe:
-60 froskjellige kaffesorter, to hovedsorter: Arabica og robusta
- Kaffe kjøpes: hele bønner, malt kaffe, pulverkaffe
- Malingsgradene: Grovmalt(kokmalt), presskannemalt, finmalt(filter), ekstra finmalt, automatmalt
- Er bærkjerner som varmebehandles(blir brent) til kaffebønner
- Brasil/colombia verdenes største produsenter
- Opprinnelig fra Etiopia, dyrkingen startet i jemen år 900
- kom til norge på slutten på 1600-tallet
- Traktekaffe, espresso, caffe latte, cappucino, caffe mocca
- Koffein, stimulerer nervesystemet, virker vanedannende, endel antioksidanter, ingen næring
- Kaffe oppbevarers tørkt/mørkt, ikke sammen med mat som lett tiltrekker seg smak/lukt

Te:
- Sorteres etter hvilke del av planten som blir brukt
- Te inneholder tein, en slektning av koffein
- Høyt innhold av sporstoffet, fluor, kan virke hemende for jernopptaket
- inneholder en del antioksidanter
- oksidering: stoffene i bladene reagerer kjemisk med luft, jo kraftigere smak.

Kakao og sjokolade:
- Kakao produseres av de søtlige frøene i kakaofrukt
så blir det kakaopulver og kakaosmør, oppbevares mørkt og mørkt
- Indianere i sør amerika brukte kakao allerede i slutten av 1400-tallet

Mineralvann:
-Mineralvann m/u kullsyre og smaktilsetninger-tilsettes karbondioksid under tapping- tilsettes ofte smakstoffer som sitron, mango og lime.
- Kildevann/naturlig mineralvann-naturlig mineralvann kommer fra en underjordisk kilde- rikt på mineraler/sporstoffer- kildevann samme, men mindre mineraler/sporstoffer
- Søtet leskedrikk - vann blandet med en sirup som søter- både m sukker og kunstig søtningsmiddel.

Juice og nektar:
Juice- ren fruktsaft, evnt. med fruktkjøtt
Nektar- er juice tilsatt vann og sukker

Øl:
Alkoholholdige drikker lages av fruktsafter eller blandinger som inneholder karbohydrater, og blir i noen tilfeller tilsatt gjær. Alkohol dannes når gjærsopp vokser ved å spise sukker fra karbohydratene. Øl, vin og brennevin hører til denne gruppen.

Fremstilling av RødVin:
-Inneholder 8-14%
-Rødfargen kommer fra drueskallet, lagring ved 8-12 grader
garvestoff virker konserververende og sitter i skallet, stilkene og stenene, derfor kan rødvin
lagres lengre enn andre.
-Druene blir knust, stilkene blir fjernet, druesaften med stein og skall gjærer, når ønsket farge/uttrekk er oppnådd, blir skallet fjernet. Vinen blir lagret og utviklet

Fremstilling av hvitvin:
likt som rødvin, bare uten garvesyre, brukes grønne druer. tørr, halvtørr og søt.

Fremstilling av rosevin:
brukt blå/rød druer , blir tilsatt litt karbondioksid for å virke litt "perlende"

Sterkvin:
-inneholder 14-22%
- 2 grupper, naturlig sterkvin: basert på råvarene i vinen/Aromatisert vin: smaksatt med krydder eller andre tilsettningstoffer
- Tilsettes sprit(96%) under gjæringsprosessen
- Blir søtere grunnet at gjæringen avbrytes før alt sukkeret er brukt opp

Brennevin:
Nasjonalbrenvinen i skandinavia er akevitt
- Brennevin er en destillert alkoholholdig væske, laget av vin, korn, melasse, poteter og frukt
- Naturlig brennevin: produktene smak av råstoffene det er laget av.
- Aromatisert brennevin: tilsatt smakstoffer preger det ferdige produktet
- Inneholder mellom 22 og 60%

Alkoholfri drikk: under 0,7%
Alkoholsvak drikk:mellom 0,7-2,5%
Alkoholholdig drikk gruppe 1: over 2,5 og høyest 4,7%
alkoholholdig drikk gruppe 2 : over 4,7 og mindre enn 22%
alkoholholdig drikk gruppe 3 : mellom 22 og 60%

Ingen kommentarer: