
Ravigotesaus og sennepsaus
Kjøttkraft: (Brune og lyse krafter)
Storfe kraft: 6-8t.
Får/Lam kraft: 4-6t.
Vilt kraft: 2-8t.
Svine kraft: 4-6t.
Brun kalvekraft: 6t.
Høns/kylling7 brun fugle kraft: 3t.
Brun jevning:
Brun jevning bruker vi i brunesauser og til supper.
Blandingsforhold: Til 1l væske bruker som i lyse jevninger ca 60g hvetemel og 60g margarin.
Foto: Tine norske meierier BA
Foto: Tine norske meierier BA
*** Jobbet sammen med Hege skytterseter***
Historie: Opprinnelig kommer potetene fra Sør-Amerika og er flere tusen år gamle. De har vært i omløp i Euopa siden 1500- tallet men ble først ettertraktet på 1700-tallet. Potetene er en av de vktigste grønnsakene vi har. Det finnes mange forskjellige slag av dem og de har forskjellig farge, størrelse , smak og form. (Står i lista over)
Bruksområde: Brukes i mange forskjellige matretter.
Oppbevaring: Poteter trives ved 4-6*C og har en lang holdbarhet, de dyrkes også i Norge.
Næringsinnhold:
* Karbohydrater
* Fosfor
* Jern
* C-vitamer
Kvalitetskrav: Hel, fast, tørr og velformet, den må også være vasket(ren)
Historie: Opprinnelig kommer tomatene fra Syd-Amerika,og ble før brukt som en prydplante. Tomatene kom ikke til Norge før etter første verdenskrig. Det finnes mange forskjellige tomater, både i størrelse og farger. De er både røde, gule og Orange og før den blir moden er den grønn.
Bruksområde: I salater, til forskjellige matretter, til sylting og de spises naturelle.
Oppbevaring: Tomatene skal ligge kjølig og har en kort holdbarhet.
Næringsinnhold:
* Mineraler
* A og C vitaminer
Kvalitetskrav: De skal være faste, hele og rene uten annerledes smak og lukt.
Historie: Squashen kan ligne litt på en agurk i utseende, men er faktisk i gresskar familien. Den finnes i tre forskjellige farger: grønn, gul og grønn stripet.
Bruksområde: Garnityrer, salater, spises naturell og som tilbehør til forskjellige typer oster.
Oppbevaring: Trives ved 5-8*C, og dyrkes i Norge fra Juni til September.
Næringsinnhold:
* A-B-C vitaminer
* Jern
* 95% vann
Kvalitetskrav: Som agurken skal squash ikke være for mye bøyd og den skal være fin og fast.
Historie: Siden soppen ikke har blader, blomster, klorofyll og røtter skiller de seg ut fra planter. Siden de ikke har klorofyll i seg må de få næring fra andre organiske matrialer.
Bruksområde: Brukes til forskjellige matretter.
Oppbevaring: Oppbevares kaldt og har en kort holdbarhet.
Næringsinnhold:
* Sportstoffer
* Mineraler
* Sportstoffer
Kvalitetskrav: De skal i hovedsak være hele, faste og saftige.
Historie: Opprinnelig kommer sellerirota fra Middelhavetsområdet.
Bruksområde: Brukes i salater og forskjellige matretter.
Oppbevaring: Trived ved 0-2*C og dyrkes i Norge fra August til April.
Næringsinnhold:
* Kalium
* B og C vitaminer
Kvalitetskrav: Ren, hel og fast.
Historie: Det finnes mange forskjellige typer salater, hver normann spiser i gj. snitt 5kg i året. Den har vært mye spist i norge helt siden 80- tallet.
Bruksområde: Til salater, til mat og de spises naturelle.
Oppbevaring: Trives ved 0*C
Næringsinnhold:
* A-B-C vitaminer
* Kalium
* Kalsium
* Fosfor
* Jern
* Mineraler
Historie: Rødbete er opprinnelig fra kysten i europa og er en gammel kultur plante. Rødbeter kan ha forskjellige fasonger både ovale, runde og sylindriske.
Bruksområde: I salater, til mat og den kan syltes.
Oppbevaring: Trives ved 2-4*C og har en god holdbarhet.
Næringstoffer:
* Fosfor
* Kalsium
* Jern
Historie: Reddik kommer opprinnelig fra Kina og er en gammel kulturplante.
Bruksområde: I salater, til forskjellige matretter, til forskjellige typer oster og den spises naturell.
Oppbevaring: Trives ved 0-2*C og dyrkes i Norge fra Mai til September.
Næringstoffer:
* C vitaminer
Kvalitetskrav: Hele, fine og faste med et hvitt fruktkjøtt
Forskjellige varianter:
- Gul løk
- Hvitløk
- Purre
- Rødløk
- Salatløk
- Sylteløk
- Vårløk
Historie: Løken er over 3000 år gammel, og kommer opprinnelig fra Asia. Før bruktes løk både til medisiner og matlaging.
Bruksområde: Løk brukes i forskjellige matretter og i salater.
Oppbevaring: De fleste løkene trives rundt 0*C
Næringsinnhold:
* A-B-C vitaminer
* Mineraler
* Jern
* Kalsium
* Antioksidanter
Kvalitetskrav: De fleste skal være rene, hele og faste.
Historie: Kålroten har vært dyrket i Norge siden 1600-tallet og er en gammel kulturplante
Bruksområde: Spises naturell, i salater, til forskjellige matretter, kålrotstappe og gratinert.
Oppbevaring: Trives ved 0-2*C og har en lang holdbarhet. Dyrkes i Norge året rundt.
Næringsinnhold:
* Masse C-vitaminer
Kvalitetskrav: Den skal være hel og fast og uten smuss.
Forskjellige varianter:
- Grønnkål
- Hodekål
- Kinakål
- Knutekål
- Pak choy
- Pyntekål
- Rosenkål
- Rødkål
- Savoykål
- Spisskål
- Nykål
Historie: Kål er en av de eldste grønnsakene vi vet om og det er tre typer av den: høstkål, vinterkål og sommerkål.
Bruksområde: Forskjellige matretter og salater
Oppbevaring: De fleste kåler trives ved 0*C
Næringstoffer:
* Mineraler
* Fiber
* C-vitaminer
Kvalitetskrav: Kålenes felleskrav er stortsett at de er hele og fine.