onsdag 7. januar 2009

Energigivende/ikke energigivende næringstoffer

Ikke energigivede: mineraler, vitaminer og sporstoffer
Energigivende: Fett, karbohydrater og protein

Ulike fettyper:

Animalsk fett:

- Svin

- Sau

- ku

Vegetabilsk fett:

- Olje

- Avokado

- Margarin

Marint fett:

- fisk

- krabber

- hval

Fett er bygd opp av: 1 ……alkohol…………….og 3 ……fettsyrer………………………….

Gi eksempler på matvarer med ulike typer fettsyrer:

Matvarer med mettet fett: Ingen dobbeltbindinger mellom karbonatomene.

- smør

- melk

-Ost

Matvarer med enumettede fettsyrer: En dobbeltbindig mellom karbonatomene.

- Oljesyre

Matvarer med flereumettede fettsyrer: To eller flere dobbeltbindinger mellom karbonatomene.

- linol

I norsk kosthold er det mye mettet fett. Det er ønskelig at andelen eflerumettet fett øker.

Fisk inneholder mye…………umettet………fett.

Sjokolade inneholder…………………mettet………….fett.

FORDØYELSE AV KARBOHYDRAT

MUNNHULE OG SVELG:

- stivelse spalta i munnen , hjelp av enzymet amylse

- spaltes videre til maltose

- go tid på å tygge maten

SPISERØR:

Maten fraktes igjennom

MAGESEKK:

Maten fraktes igjennom

TOLVFINGERTARM:

Maten fraktes igjennom

TYNNTARM:

- Alle karbohydratene som er igjen spaltes her

- til monosakarider

- Insiden dekket av tarmtotter

LEVER:

monosakkaridene omdannes til glukose

HJERNEN:

glukose føres til hjernen den får energi

BUKSPYTTKJERTELEN :

- produserer insulin

OPPGAVER OM KARBOHYDRAT

1. Hvor stor del av kosten bør komme fra karbohydrat?

50-60%

2. Hvilke tre hovedgrupper deles karbohydratene inn i?

Mono-di-polisakarider

3. Hvilke oppgaver har karbohydrat i kroppen

blodtrykkregulerende, god metthetfølelse, hindrer forstoppelse og andre sykdommer

4. Nevn minst 4 gode kilder for karbohydrat.

Havre, eple, sellerirot og kli

5. Hva er insulin?

Er et hormon som er nødvendig for at glukose skal bli tatt opp i cellenes mitokondrier og forbrennes.

6. Hva heter den eneste energikilden hjernen kan bruke?

Glukose

7. Hva skjer dersom vi spiser for mye karbohydrat?

Overvekt, diabetes 2, hjerte-karsykdommer

8. Nevn 3 grunner til at vi bør spise kostfiber.

· for ikke å få forstoppelse

· ikke få blindtarmbetenelse

· ikke få divertikkelsykdommer

9. Hvilke matvarer vil du anbefale at en spiser for å få nok kostfiber?

Korn, sukker, poteter, grønnsaker og bær

10. Hva bestemmer kroppens energibehov?

aktivitet

· DIABETES

- for stort inntak av sukker og fett har mye av skylden for at folk har diabetes

- Stadig yngre folk får diabetes

- Ofte utvikles diabetes 2, både av kvinner og menn (3% rammet)

- viktig å spise sund kost

- Mye kostfiber

· OVERVEKT

- Høyt sukkerinntak fører til overvekt, grunnet sukkeroverskudd omdannes til fett

- Risiko for å utvikle diabetes 2

- Utvikle hjerte-karsykdommer

· FIBERMANGELSYKDOMMER

- fører til forstoppelse

- For lite mosjon

- åreknuter og hemorrider

- Blindtarmbetenelse

· DIVERTIKKELSYKDOMMER

- Nokså sikkert av fibermangel

- økt trykk i tarmen presser lett ut små divertikler tykktarm/endetarm

- Lett oppstå betenelse

- kan sprekke , da sprer betenelsen seg i bakhulen

- Oftest hos kvinner, eldre

· TYKKTARMSKREFT

- for lite fiber kan føre til tykktarmkreft

- grunnet at maten da bruker så lang tid gjennom tarmen

- høyere fettinntak, istede for fiber(gallesyre

· TANNRÅTE

- For mye sukker

- sukker omdannes til syre i munnhulen, etser hull på emaljen

kan ikke erstatte emaljen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar