Energigivende: Fett, karbohydrater og protein
Ulike fettyper:
Animalsk fett:
- Svin
- Sau
- ku
Vegetabilsk fett:
- Olje
- Avokado
- Margarin
Marint fett:
- fisk
- krabber
- hval
Fett er bygd opp av: 1 ……alkohol…………….og 3 ……fettsyrer………………………….
Gi eksempler på matvarer med ulike typer fettsyrer:
Matvarer med mettet fett: Ingen dobbeltbindinger mellom karbonatomene.
- smør
- melk
-Ost
Matvarer med enumettede fettsyrer: En dobbeltbindig mellom karbonatomene.
- Oljesyre
Matvarer med flereumettede fettsyrer: To eller flere dobbeltbindinger mellom karbonatomene.
- linol
I norsk kosthold er det mye mettet fett. Det er ønskelig at andelen eflerumettet fett øker.
Fisk inneholder mye…………umettet………fett.
Sjokolade inneholder…………………mettet………….fett.
FORDØYELSE AV KARBOHYDRAT
MUNNHULE OG SVELG:
- stivelse spalta i munnen , hjelp av enzymet amylse
- spaltes videre til maltose
- go tid på å tygge maten
SPISERØR:
Maten fraktes igjennom
MAGESEKK:
Maten fraktes igjennom
TOLVFINGERTARM:
Maten fraktes igjennom
TYNNTARM:
- Alle karbohydratene som er igjen spaltes her
- til monosakarider
- Insiden dekket av tarmtotter
LEVER:
monosakkaridene omdannes til glukose
glukose føres til hjernen så den får energi
- produserer insulin
OPPGAVER OM KARBOHYDRAT
1. Hvor stor del av kosten bør komme fra karbohydrat?
50-60%
2. Hvilke tre hovedgrupper deles karbohydratene inn i?
Mono-di-polisakarider
3. Hvilke oppgaver har karbohydrat i kroppen
blodtrykkregulerende, god metthetfølelse, hindrer forstoppelse og andre sykdommer
4. Nevn minst 4 gode kilder for karbohydrat.
Havre, eple, sellerirot og kli
5. Hva er insulin?
Er et hormon som er nødvendig for at glukose skal bli tatt opp i cellenes mitokondrier og forbrennes.
6. Hva heter den eneste energikilden hjernen kan bruke?
Glukose
7. Hva skjer dersom vi spiser for mye karbohydrat?
Overvekt, diabetes 2, hjerte-karsykdommer
8. Nevn 3 grunner til at vi bør spise kostfiber.
· for ikke å få forstoppelse
· ikke få blindtarmbetenelse
· ikke få divertikkelsykdommer
9. Hvilke matvarer vil du anbefale at en spiser for å få nok kostfiber?
Korn, sukker, poteter, grønnsaker og bær
10. Hva bestemmer kroppens energibehov?
aktivitet
· DIABETES
- for stort inntak av sukker og fett har mye av skylden for at folk har diabetes
- Stadig yngre folk får diabetes
- Ofte utvikles diabetes 2, både av kvinner og menn (3% rammet)
- viktig å spise sund kost
- Mye kostfiber
· OVERVEKT
- Høyt sukkerinntak fører til overvekt, grunnet sukkeroverskudd omdannes til fett
- Risiko for å utvikle diabetes 2
- Utvikle hjerte-karsykdommer
· FIBERMANGELSYKDOMMER
- fører til forstoppelse
- For lite mosjon
- åreknuter og hemorrider
- Blindtarmbetenelse
· DIVERTIKKELSYKDOMMER
- Nokså sikkert av fibermangel
- økt trykk i tarmen presser lett ut små divertikler på tykktarm/endetarm
- Lett oppstå betenelse
- kan sprekke , da sprer betenelsen seg i bakhulen
- Oftest hos kvinner, eldre
· TYKKTARMSKREFT
- for lite fiber kan føre til tykktarmkreft
- grunnet at maten da bruker så lang tid gjennom tarmen
- høyere fettinntak, istede for fiber(gallesyre
· TANNRÅTE
- For mye sukker
- sukker omdannes til syre i munnhulen, etser hull på emaljen
kan ikke erstatte emaljen
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar